TCM medicine en Ayurveda geneeswijze geven in afstandonderwijs

16-07-2024

Traditionele Chinese Geneeskunde (kortweg TCM) vindt zijn oorsprong in China, terwijl Ayurveda zijn oorsprong vindt in India. Beide praktijken zijn duizenden jaren oud en beschouwen lichaam en geest als één onafscheidelijke eenheid. Het holistische concept is dus gemeenschappelijk voor beide tradities.

Bestaat er een verband tussen MND en Ayurveda?

MND (Motorneuronziekte) Oorzakelijke factoren (Ayurveda)

Veelvoorkomende oorzaken van vata vruddhi zijn trauma, infecties, beejadushti (genetische factoren), overmatige fysieke activiteit, blootstelling aan kou, lang reizen, onderdrukking van natuurlijke driften zoals niezen/geeuw, zwaargewicht dragen over het hoofd of de schouders.

Ayurveda en TCM hebben veel overeenkomsten. De focus van beide systemen ligt op de patiënt en niet op de ziekte. Beide systemen zijn fundamenteel gericht op het bevorderen van de gezondheid en het verbeteren van de kwaliteit van leven, met therapeutische strategieën voor de behandeling van specifieke ziekten of symptomen op holistische wijze. 

Bijna de helft van de botanische bronnen die als medicijn worden gebruikt, vertoont overeenkomsten; bovendien hebben beide systemen vergelijkbare filosofieën die gericht zijn op het mogelijk maken van classificatie van individuen, materialen en ziekten. TCM beschouwt de mens in het centrum van het universum als een antenne tussen hemelse en aardse elementen. Water, aarde, metaal, hout en vuur zijn de vijf elementen van de materiële wereld. De wereld is één eenheid en haar beweging geeft aanleiding tot yin en yang, de twee belangrijkste tegengestelde aspecten. De werkelijke betekenis van de term yin en yang is 'tegengestelden', zoals het positieve en het negatieve. 

Chinezen geloven echter dat yin en yang niet absoluut maar relatief zijn. In overeenstemming met de moderne kijk op homeostase worden yin en yang uitgewisseld om tegemoet te komen aan de opvatting dat 'yang afneemt en yin stijgt' of 'yang wordt verhoogd om een ​​afname van yin te veroorzaken'. De vier lichaamsvochten (qi, bloed, vocht en essentie) en interne orgaansystemen (zang fu) spelen een belangrijke rol bij het in evenwicht brengen van de yin en yang in het menselijk lichaam. Een goede vorming, onderhoud en circulatie van deze energieën zijn essentieel voor de gezondheid. Wanneer de twee energieën uit harmonie raken, ontstaat er ziekte. De arts houdt bij de behandeling van patiënten rekening met dit concept. Geneesmiddelen of kruiden worden gebruikt om deze onbalans van yin-yang in het menselijk lichaam te corrigeren.

Ayurveda gaat ervan uit dat het universum bestaat uit combinaties van de vijf elementen (pancha mahabhutas). Dit zijn akasha (ether), vayu (lucht), teja (vuur), aap (water) en prithvi (aarde). Men kan zien dat de vijf elementen bestaan ​​in het materiële universum op alle levensschalen en in zowel organische als anorganische dingen. In biologische systemen, zoals de mens, worden elementen gecodeerd in drie krachten, die alle levensprocessen beheersen. Deze drie krachten (kapha, pitta en vata) staan ​​bekend als de drie dosha's of eenvoudigweg de tridosha. 

Elk van de dosha's bestaat uit één of twee elementen. Vata bestaat uit ruimte en lucht, Pitta uit vuur en kapha uit water en aarde. Vata dosha heeft de mobiliteit en snelheid van ruimte en lucht; pitta dosha de metabolische eigenschappen van vuur; kapha dosha de stabiliteit en stevigheid van water en aarde. De tridosha reguleert elk fysiologisch en psychologisch proces in het levende organisme. De wisselwerking tussen hen bepaalt de kwaliteiten en omstandigheden van het individu. Een harmonieuze toestand van de drie dosha's schept evenwicht en gezondheid; een onbalans, die een teveel (vriddhi) of een tekort (kshaya) kan zijn, manifesteert zich als een teken of symptoom van ziekte.